Tavaly nyár óta sok változás következett be az úszószakosztály életében. Járki Dániel vezetőedző az ősszel külföldre távozott, a következő hónapokban pedig több edző is foglalkozott a versenyzőkkel. Végül tavaszra tisztult ki a kép, korábbi tanítványunk és versenyzőnk, Soós Tamara vette át az edzések irányítását.

Izgalmas éved volt, ebben talán nem tévedek. Te is így gondolod?

Pontosan így gondolom én is. Szerencsére volt egy bevezető időszakom is, ősszel a B-csapat edzéseinek az elejét Járki Dániel tartotta meg, én pedig folytattam és befejeztem a foglalkozásokat. S egy idő után már egyedül tartottam az edzéseket – úgy érzem, hogy sikerült magam elfogadtatnom a versenyzőkkel. Kicsit megváltoztattam az edzésmunkát, a szárazföldi edzésekre is egyre nagyobb helyeztünk, a vizes edzéseken tö9bbféle eszközt is használtunk, pl.. uszonyt, deszkát, bóját és két órára növeltem az edzésidőt. Időbe tellett, mire megszokták és megértették az új dolgokat, de a végére már minden rendben volt.

Aztán egyszer csak megkaptad az A-csapatot is. Nem izgultál?

Nem izgultam, hanem féltem. Kamaszokkal, a legnehezebb korosztállyal kellett foglalkoznom, féltem, hogy hogyan fogadnak el, hiszen ők már több rutinos edzővel dolgoztak együtt. De szerencsére minden rendben ment, hamar összeszoktunk. Egy idő után már zokszó nélkül megcsinálták, amit kértem, onnan kezdve pedig már élveztem a velük való munkát.

Két Országos Bajnokságon is debütáltál edzőként. Ez nem nyomasztott?

Meczger Sárával a kecskeméti OB-re mentem először, és nagyon izgultam. nem jártam még abban az uszodában, nem voltam OB-n sem- egy csomó minden új volt a számomra. Szerencsére Sára és a családja már rutinosak voltak és ez sokat segített. Figyeltem a többi edzőt, hogy mit csinálnak, összességében nagyon sokat tanultam a négy nap alatt. Tamás Izabellával a győri OB-n már könnyebb dolgom volt, szerencsére neki is komoly tapasztalat volt már.

Mind a két lány nagyon jól szerepelt az OB-ken? Erre számítottál?

Sáránál izgultam, mert 200 méteres mellúszásban már elég régen úszta meg a nevezési idejét és sem a versenyeken, sem az edzéseken nem tudta ezt megjavítani. De az OB-n minden nagyszerűen ment, 3 mp-et javított korosztályában a harmadik legjobb lett. 100 mellen pedig bekerült a B döntőbe, amelyre nem is számítottunk. Izabellánál már könnyebb volt, az OB-n a komáromiak edzője is sokat segített. Nála már nyugodtabb voltam, mert a felkészülés során mélypontra került, de tudtam, hogy tavaly is így járt és akkor is fel tudott állni – és most is így történt.

Milyen terveid vannak a következő nyárig?

Van egy ovis, leendő első osztályos mini csapatom, akiket ősztől felviszek a versenycsapatba és a helyükre majd év közben szeretnék ügyes fiatalokat bevonni. A versenycsapattal pedig szeretnék több versenyre is elmenni, hogy megszokják a versenyek légkörét és hogy legyenek ranglistás eredményeik. A cél, hogy két-három versenyző is fejlődjön annyit, hogy jövő nyáron OB-n indulhassanak. Pillanatnyilag Maruzs Bencének, Zöld Zéténynek és Molnár Koppánynak van a legtöbb esélye arra, hogy jövő nyáron OB-n induljon – de bízom a kisebbekben is.